Warsaw, Poland: Part two

På söndagen steg vi upp tidigt igen för att ta oss vidare på ett äventyr som vi både var spända och nervösa inför. Vi knatade ner till Warszawas centralstation där vi passade ett tåg som tog oss vidare till staden Kraków. Där väntade en turistguide som skjutsade oss vidare till våra två destinationer för dagen, Auschwitz och Birkenau.
 
Dessa två stora koncentrationsläger, som man sedan tidigare har fått läsa fasansfulla historier om i skolbänken samt sett filmer om, skulle vi nu få besöka.. Vi gick först en guidad tur i Auschwitz I, det första lägret, där det bland annat fanns en hel mängd med gamla uniformer, väskor och skor sparat från den aktuella tiden i lägret. Vi fick även se porträtt på människor som en gång i tiden blev tagna in i lägret och avslutade sina liv där, vilket kändes tugnt i kroppen. Det gjorde minst sagt riktigt ont i hjärtat när vi fick gå in i en gaskammare som var så otroligt mörk och trång. Alla möjliga tankar och känslor for igenom kroppen när vi stod där och då. Vid vissa tillfällen kändes det till och med jobbigt att andas, det var en väldigt betungande atmosfär. Efter vår tur där fick vi åka vidare till det andra lägret, Auschwitz II: Birkenau. Det första vi möttes av där var den så kallade "Dödsporten", den port som tusentals oskyldiga människor har passerat in till lägret där det endast fanns en utväg - döden. Det var en stor och otäck port som inte var särskilt behaglig att se på. Vi tog oss ytterligare en guidad tur i detta läger och fick bland annat se hur människor en gång i tiden levde där.. Det var inte mycket till sängar och toaletter, kan jag säga. På detta läger fanns det även ett stort monument som byggdes för en tid sedan för att hylla och minnas alla människor som avled i dessa koncentrationsläger, det var väldigt kraftfullt och vackert.
 
Efter en lång dag med mycket intryck var det dags att åka tillbaka till Kraków för en efterlängtad middag. Vi var väldigt trötta och slitna, men samtidigt väldigt stolta över att vi hade genomfört denna dag och klarat av hela denna upplevelse! Senare inpå kvällen hoppade vi på ett tåg som tog oss den sista biten hem till vårt hotell i Warszawa. Då var det dags att gå och lägga sig för att ladda om batterierna!
 
Något som vår guide pratade väldigt mycket om i slutet på vår tur är att det är otroligt viktigt för oss idag att minnas denna händelse, då det är en stor del av vår historia. Därför vill jag avsluta detta inlägg med ett citat som vi fick läsa under dagen:
"Those who do not remember the past are condemned to repeat it".
- George SantayanaKommentarer

Kom ihåg


Trackback